вторник, 20 ноября 2018 г.

Використання ІКТ в роботі з батьками

Якщо зовсім недавно комп'ютер використовували тільки для пошуку і демонстрування ілюстрацій до занять, то зараз ІКТ стає невід'ємною частиною роботи з батьками.
Інформаційні і, особливо, телекомунікаційні технології (телекомунікації - це спосіб передачі та прийому будь-якого виду інформації, яким може бути звук, текст, зображення на будь-яку відстань) здатні підвищити ефективність взаємодії педагогічного колективу дитячого садка і батьків з метою розвитку, виховання і навчання дошкільників.
Сучасні батьки мало стали звертати увагу на інформаційні папки-пересування в групах, рідко помічають оголошення, доки вихователь не зверне увагу. Незважаючи на свою зайнятість, перевірити електронну пошту завжди знайдеться час. А також заглянути на офіційний сайт ЗДО в пошуках новин та фотозвітів з заходів. Крім цього, сайт освітньої установи, може стати для батьків джерелом інформації навчального, методичного або виховного характеру. Зі сторінок таких сайтів батьки можуть отримати інформацію про методи збереження здоров'я дітей, їх безпеки, правила поведінки дитини в сім'ї та в суспільстві, корисні поради з навчання і виховання дошкільнят.
Для того, щоб привернути увагу батьків до сайту, необхідно позначити найбільш цікаві з точки зору батьків розділи.
На сайті ЗДО батьки можуть отримати повну інформацію про колектив дитячого садка: педагогів, фахівців, медичного персоналу, адміністрації. Дуже цікаво буде батькам ознайомитися з інтер'єромзакладу. Адже не організуєш кожному з батьків екскурсію, та ще з докладним описом посібників і обладнанням кабінетів фахівців. На сайті можна побачити світлини та коментарі до них.
Обов'язковим є наявність контактів, щоб батьки могли залишати свої відгуки, коментарі, запитання. Також активною формою є гостьова книга, опитування, можливість залишати коментарі - тобто батьки можуть не тільки читати інформацію, але і спілкуватися з працівниками ЗДО.
Знайомлячись, періодично, з новинами на сайті, у батьків складається цілісний образ про колектив, заходи, життя закладу. Не дивно, що батьки хочуть якомога більше знати про те місце і про тих людей, які проводять з його дитиною більшу частину дня.
Практика показує, що часто доводиться відчувати труднощі з проведенням батьківських зборів. Не секрет, що більшість батьків не люблять їх відвідувати. Завжди знаходяться причини, з яких вони не можуть (або не хочуть) бути присутнім. Задача педагога – зібрати їх всіх. Є безліч методів для розв’язання цієї проблеми, і однин з них це – використання ІКТ. Використовуючи фото і відеоматеріали з життя закладу, групи, презентації з різних тем можна зробити батьківські збори яскравою подією. Кожному з батьків вручити «Пам’ятку для батьків», виготовлену у програмі MS Publisher, де записати найважливіші новини та проблеми групи. Такі збори усі батьки будуть відвідувати з задоволенням.
Завжди стане у нагоді вікі-сайт для пошуку потрібної інформації, для друку запрошень для батьків, підготовки презентацій та відео сюжетів по темі зборів, підготовки «Проектів для батьків» на різні тематики та закінчуючи створенням відео або слайд-шоу про життя групи. Можна провести on-line зустріч.
З батьками корисно проводити анкетування з різних питань, організовувати педагогічні консультації, проводити індивідуальну роботу з батьками. Для поліпшення взаєморозуміння і взаємодовіри «батько-вихованець» потрібно залучити батьків до життя групи і дошкільного закладу.
Отже при роботі з батьками ІКТ можна використовувати у таких напрямках:

  • для комунікацій;
  • для проведення батьківських зборів;
  • для анкетування;
  • для створення бази даних;
  • для забезпечення активної участі батьків у освітньому процесі ЗДО;
  • для підвищення педагогічної культури членів родин вихованців.

Комментариев нет:

Отправить комментарий